Sök ersättning

GUIDE

Så här söker du ersättning

Följ alla steg i guiden så kan vi handlägga ditt ärende snabbare. Du måste logga in på Mina sidor för att kunna söka ersättning. Du loggar in med ditt Bank-ID eller en annan e-legitimation. Har du ingen e-legitimation, kontakta oss. För att kunna söka ersättning måste du vara medlem. Är du inte det, ansök om medlemskap

Anmäl dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag

Ersättningen beräknas från den dag du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Anmäl dig därför på en gång Arbetsförmedlingen.

Fyll i en ansökan om ersättning

Logga in på Mina sidor, fyll i och skicka in en ansökan direkt till oss.

Tidrapport

När du anmält dig som arbetslös hos både Arbetsförmedlingen och skickat in en ansökan om ersättning till oss, ska du skicka in en tidrapport.

Gå in på Mina sidor, fyll i tidrapporterna och skicka in dem.

Be din arbetsgivare att gå in på arbetsgivarintyg.nu och fylla i arbetsgivarintyget åt dig där.

Skicka in arbetsgivarintyg för de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös. Om du varit sjuk eller föräldraledig hela eller större delen av en månad eller har avslutat heltidsstudier under det senaste året, kan vi behöva arbetsgivarintyg för månader längre tillbaka i tiden än 12 månader.

Om du har haft flera arbetsgivare så måste du skicka intyg från alla.

Beslut från a-kassan

När vi har fått in alla handlingar vi behöver från dig, skickar vi ett beslut med information om din rätt till ersättning.

Din rätt till ersättning grundas på de uppgifter du skickat in till oss. Alla förändringar som påverkar din rätt till ersättning måste du meddela oss inom 14 dagar. Det kan t.ex. vara att du tänker börja studera, ta ut pension eller starta eget företag.

Läs mer

Aktivitetsrapporten

När du är arbetslös ska du senat den 14:e varje månad meddela Arbetsförmedlingen vad du har gjort månaden innan för att bryta din arbetslöshet. Detta gör du genom att fylla i en Aktivitetsrapport som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Har du frågor som rör Aktivitetsrapporten ska du kontakta Arbetsförmedlingen.

Så här sker utbetalningen

Utbetalning av arbetslöshetsersättningen görs via Swedbanks utbetalningsservice.

Om du har ett konto på Swedbank kommer din ersättning att sättas in där.

Har du konto på någon annan bank får du en utbetalningsavi som du kan lösa in på närmaste Swedbankkontor. Banken tar då ut en avgift. För att slippa avgiften kan du begära ett överföringsuppdrag till din bank. Det gör du på: www.swedbank.se/kontoregister.

På utbetalningsspecifikationen anges på vilken bank och kontonummer dina pengar är insatta.

När får du dina pengar?

Normalt gäller att tidrapporter som inkommit till a-kassan via Mina sidor senast måndag i en vecka utbetalas på torsdag samma vecka. 

Tidrapporter som skickas in på papper ska ha inkommit till a-kassan senast torsdag i en vecka för att utbetalas på torsdag veckan därpå.

Dessa tider gäller under förutsättning att allt i ärendet i övrigt är okej. I veckor med röda dagar kan utbetalningen förskjutas.